> Project, programma en portfolio planning

Project planning

Henry Laurence Gantt (1861 – 1919) werd beroemd door de ontwikkeling van het Gantt-chart in de jaren tien. De Gantt-chart werd gebruikt in grote bouwprojecten als de Hoover Dam in 1931 en het Interstate Highway Network in 1956. Inmiddels is deze weergave de standaard bij het maken van een project planning en is deze niet meer weg te denken uit de hedendaagse project management methodes. Kenmerken voor de Gantt chart is dat deze op een overzichtelijke manier door middel van tijdsbalken de producten en activiteiten weergeeft van een project of programma. Daarnaast geeft een Gantt planning vaak de onderlinge relaties weer (afhankelijkheden) en in sommige gevallen ook milestones (mijlpalen), resources (wie werkt er aan) en voortgang (percentage compleet).

Project planning in de praktijk

Om een Gantt planning te maken wordt in eerste instantie vaak gekozen voor Excel. In veel gevallen biedt Excel de mogelijkheden om een basale planning te maken. Echter in de loop van het project komen vaak een aantal nadelen hiervan naar boven:

  • Het actualiseren van de planning is onhandig en kost veel tijd.
  • Het is niet eenvoudig om de planning op een hoger / lager niveau te bekijken.
  • Het integreren van de planning binnen een programma of project portfolio is onmogelijk.

Organisaties die professionaliseren kiezen vaak voor tooling zoals bijvoorbeeld Microsoft Projects. Ook deze oplossing kent een aantal nadelen:

  • De licenties zijn zeer kostbaar.
  • De applicatie is erg complex.
  • Onderhouden wordt vaak een doel op zich.

Project, programma & portfolio planning in Prinzi

In de filosofie van Prinzi nemen organisaties afscheid van spreadsheets en complexe planning tools. Het is van groot belang dat de tijd die nodig is voor het opzetten en onderhouden van de planning drastisch wordt verminderd. De eenvoud dient terug te keren en daarom beschikt Prinzi over een planningsfunctie waar elke project manager of pmo-er mee uit de voeten kan. Het is mogelijk om op eenvoudige wijze:

  • Planningen te maken en te actualiseren
  • Afhankelijkheden te benoemen
  • Planningen te rapporteren op verschillende niveaus (bijv. project, programma, portfolio)

Door de opzet van Prinzi is de planning direct gekoppeld aan de product breakdown structure. Dit is een belangrijk principe om er voor te zorgen dat de planning van hoogwaardige kwaliteit blijft en er geen wildgroei aan taken / activiteiten ontstaan.

Project planning in Prinzi

Project planning in Prinzi

Programma planning in Prinzi

Programma / portfolio planning in Prinzi